Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

AC

Dagorde gemeenteraad en raad maatschappelijk welzijn

Op dinsdag 4 juni om 20 uur vinden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn plaats. U vindt de dagordes via de links hieronder.

  • Gemeenteraadscommissie van 28 februari 2024, om 20 uur, raadzaal administratief centrum - Agenda
  • Gemeenteraad van 5 maart 2024, om 20 uur, raadzaal administratief centrum - Dagorde
  • Raad voor maatschappelijk welzijn van 5 maart 2024 (aansluitend op de gemeenteraad), raadzaal administratief centrum – Dagorde

De gemeenteraadscommissie, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn live te volgen via deze link.

 

Werken aan de fietszone beginnen op 3 juni

Op maandag 3 juni starten de werken aan de fietszone in het stadscentrum. De fietszone zelf gaan van start op woensdag 3 juli en beslaat zo goed als het volledige stadscentrum en een deel van Wuytsbergen-Ekelen. In een fietszone mogen auto's en fietsen niet sneller dan 30 kilometer per uur rijden, en mogen autobestuurders fietsers niet voorbijsteken. Met deze maatregel wil de stad de verkeersveiligheid in het centrum verhogen. De invoering van de fietszone gaat gepaard met de actie 'Ik doe mee', waarbij elke weggebruiker op een positieve manier wordt aangesproken om samen voor een veilig verkeer te zorgen.

 

Een volgende stap in de vergroening van stadscentrum

Het stadsbestuur neemt de volgende weken een belangrijke nieuwe stap in de vergroening van het stadscentrum. De stad onthardt en vergroent twee plaatsen aan de zuidkant van de Grote Markt (kant van het Boerenkrijgmonument). De eerste locatie is het plein op het kruispunt tussen Grote Markt en Kerkstraat, de tweede locatie de zone rond het standbeeld van Rik Van Looy. Door het aanleggen van groenzones wil Herentals een aangenamere en duurzamere leefomgeving maken voor haar inwoners en bezoekers. De bestaande bomen in deze zones worden behouden, wat zorgt voor een harmonieuze integratie van oud en nieuw groen.

De stad plaatst ook extra zitbanken op deze plaatsen, waar iedereen zich kan ontspannen en kan genieten van het mooie groen in het centrum van de stad.

 

Zandstraat Winkelwandelstraat

Van 28 juni tot 31 augustus is de Zandstraat op vrijdag en zaterdag opnieuw winkelwandelstraat. De Zandstraat wordt voor gemotoriseerd verkeer telkens op vrijdag om 9 uur afgesloten en op zaterdag om 18 uur terug opengezet.

Tijdens Zandstraat Winkelwandelstraat krijgen handelaars en horeca uit de Zandstraat meer ruimte voor uitstallingen en terrassen. Er is een vrije doorgang voor de hulpdiensten. Tijdens grotere evenementen zoals de Lenteshopping of de braderij kunnen ook andere straten worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

 

Winterspoor zoekt huiskamers voor gezellige concerten

Zet u klaar voor winterse gezelligheid met Winterspoor, het charmante broertje van het zomerse stadsfestival Zomerspoor. Op 27, 28, 29 en 30 december vormt Winterspoor enkele huiskamers in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk om tot bruisende culturele hotspots. Wilt u uw huiskamer openstellen voor een topartiest en voor uw buren? Dat kan! Stuur een mail naar info@zomerspoor.be en maak van uw huiskamer het middelpunt van winterse gezelligheid. Inschrijven kan tot 15 september 2024. Winterspoor wacht op u!

 

Open Kerkendagen

Op 1 en 2 juni zijn het Open Kerkendagen. In de Sint-Catharinakerk herdenken we de eerstesteenlegging die 425 jaar geleden plaatsvond. Om dit te vieren, kan iedereen meebouwen met grote legoblokken. Op zondag is er tussen 15 en 16 uur een gratis optreden van Sten Veith, finalist van Nief Talent.

Ook die Sint-Waldetrudiskerk is open. In beide kerken zijn gidsen aanwezig en kunnen kinderen een zoektocht volgen.

 

Al zestig hoornaars gevangen

De vallen voor Aziatische hoornaars die enkele weken geleden door de Herentals imkers werden verspreid, halen goede resultaten. Ondertussen werden al zestig hoornaars gevangen. Er zijn nog een tiental vallen beschikbaar. Wenst u er een, surf dan naar www.imkersneteland.be/voorjaarsval.

De Aziatische hoornaar is een uitheems insect en vangt honingbijen, vliegen, sprinkhanen, vlinders en wespen. Zelf heeft hij bij ons geen natuurlijke vijanden, waardoor hun aantal blijft groeien en het evenwicht verstoort. Om die reden moet de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk bestreden worden.

 

Beleidsplan Ruimte zet in op verstandig ruimtegebruik

Herentals heeft nood aan een nieuw kader voor haar open ruimte en omgeving. Daarom werkte de stad de afgelopen drie jaar intensief aan een nieuw Beleidsplan Ruimte. Deze strategische visie moet de stad klaarstomen voor het jaar 2050. Het beleidsplan omvat duidelijke keuzes en een ruimtelijke afbakening, met de nodige flexibiliteit om voortschrijdend inzicht op te vangen.

Belangrijke uitgangspunten zijn bereikbare en toegankelijke diensten voor iedereen, toekomstgerichte woningen, een gepaste plaats voor ondernemingen en een robuust netwerk van water en natuur in een stedelijk omgeving. De grote lijnen van het beleidsplan sluiten aan bij de beleidsplannen van de Vlaamse Regering (in opmaak) en provincie Antwerpen.

Het beleidsplan is opgesteld rond vier verhaallijnen.

1. In 2050 is Herentals een stad waar iedereen een plek heeft om kwalitatief te wonen en werken.

  • Nabijheid openbaar vervoer en voorzieningen als drager
  • Centrale rol binnen regio Neteland
  • Leefkwaliteit voorop
  • Toekomstgericht bouwen
  • Bedrijvigheid in verandering

2. In 2050 is Herentals een stad waar de open ruimte prioriteit is.

  • Open ruimte als kader
  • Verknoping
  • Verbinding

3. In 2050 is Herentals een stad waar iedereen overal aangenaam kan vertoeven.

  • Levendige en toegankelijke wijken
  • Levendige voorzieningen
  • Aantrekkelijk stadshart

4. In 2050 is Herentals een stad waar iedereen zich eenvoudig kan verplaatsen

met de fiets of het openbaar vervoer.

  • Fietsstad Herentals
  • Gedeeld gebruik
  • Slim parkeren en verbeterde circulatie

Het ontwerp van het beleidsplan is op 7 mei 2024 goedgekeurd door de gemeenteraad. Van 1 juni 2024 tot en met 29 augustus 2024 loopt een openbaar onderzoek over dit ontwerp en het bijhorende milieueffectenrapport (MER). U vindt alle info op www.herentals.be/beleidsplan of op www.omgevingvlaanderen.be. U kunt de documenten tijdens de openingsuren ook inkijken op het stadsloket (Augustijnenlaan 30).

Geïnteresseerden zijn welkom op een infomoment. Dat infomoment vindt plaats op dinsdag 18 juni om 19.30 uur in de Kunstencampus (Molenvest 21).

U kunt uw reacties op het ontwerp van het beleidsplan en het bijhorende MER tot 29 augustus 2024 geven via:

  • een aangetekende brief aan het college van burgemeester en schepenen, Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals
  • een afgifte aan het stadsloket. U ontvangt dan een ontvangstbewijs.
  • het formulier op www.herentals.be/beleidsplan

Via www.herentals.be/beleidsplan kunt u ook de procesinformatie raadplegen en op de hoogte blijven van toekomstige participatie- en inspraakinitiatieven.

AC

Deel dit artikel